ראש המרכז: ד"ר זוהר אליוסף
המרכז למחקר והוראה פסיכוביולוגי, הינו מרכז ייחודי הכולל מחקר בסיסי ומחקר קליני אשר עוסק במספר תחומים: מחלת אלצהיימר, פוסט טראומה, הפרעות קשב וריכוז (ADHD), הפרעות שינה, התמכרות לסמים ועוד.
המרכז, הראשון מסוגו בארץ, כולל ציוד מחקר מתקדם, המאפשר התנסות מחקרית לסטודנטים מצטיינים בקשת רחבה של שאלות מחקר – החל מתהליכי למידה וזיכרון, דרך חקר תחום השינה ועד מחקר חדשני של תהליכים רגשיים והפרעות פסיכיאטריות ורפואיות.
מגוון שיטות המחקר והחוקרים הפועלים במרכז המחקר מאפשרים לסטודנטים מתחומים שונים למצוא את מקומם כחלק ממחקר משמעותי הנוגע בשאלות אותן ניתן לבחון באמצעות מחקר אנושי ושימוש בתצפית מצולמת (של אינטראקציות אנושיות מגוונות) וחקר תהליכים מוחיים בעת ביצוע מטלות שונות באמצעות מכשיר EEG מתקדם.
באמצעות מעבדת השינה המתקדמת, ניתן לבחון מדדים והפרעות שינה רבות.
באופן מקביל, קיים נתיב מחקר בסיסי המאפשר בחינה התנהגותית רחבת היקף ומגוונת בתחומים של תהליכי למידה וזיכרון שונים, תהליכי קשב, תפקוד חברתי ותפקוד רגשי, כמו גם מחקר פיזיולוגי וביולוגי של המנגנונים העומדים בבסיס התופעות הנחקרות.
שני הנתיבים יחדיו נותנים למרכז המחקר את ייחודו ואת כוחו המחקרי.
המרכז פתוח בפני סטודנטים וחוקרים בקמפוס, חברי מוסדות המחקר המובילים בארץ ובחו"ל, אנשי מוסדות רפואיים באזור ואף בפני נוער מהסביבה במטרה לתרום לקהילה.
מחקר בסיסי
תחום הפסיכוביולוגיה משלב את תחומי הנוירוביולוגיה ומדעי המח, יחד עם הידע שנצבר בתחום הפסיכולוגיה.
מטרת שילוב זה היא לאפשר גוון תיאורטי ומכאן יצירתיות אמפירית בהגיית שאלות מחקר ובחינתן על מנת להבין את הקשר המורכב בין התנהגות לבין תהליכים מוחיים העומדים בבסיסו.
במסגרת המחקר הבסיסי הנערך במרכז למחקר והוראה פסיכוביולוגי, אנו מתמקדים במספר פתולוגיות כגון: מחלת האלצהיימר, הפרעות פוסט טראומתיות, הפרעות קשב וריכוז, הפרעות שינה, התמכרות לסמים ועוד.
בכל אחד מן התחומים הללו, ההשראה לבניית מודלים לבחינת המחלות, מגיעה בראש ובראשונה מתוך אפיון המחלה והבנת הידע על מגבלותיו, מתחום המחקר הקליני.
מחקר קליני
המחקר הקליני בא לאפיין בנבדקים אנושיים, התנהגות ופעילות מוחית במצב נורמאלי לעומת מצבים הכוללים שיבוש פעילויות אלו.
במסגרת האגף הקליני, אנו משתמשים בטכנולוגיה מתקדמת הכוללת מכשיר E.E.G-ERP המשמש לרישום פעילות מוחית בעת שהנבדק מבצע מטלות שונות וכך מתאפשרת התאמה בן טיב הביצוע לאופי הפעילות המוחית.
כמו כן, באמצעות EMG-SRHLAB אנו מסוגלים לבחון בצורה אובייקטיבית, את יכולת הקשב כמו גם את רמת החרדה באופן לא פולשני בנבדקים המצויים במצב נפשי שונה.
מעבדת התצפית מצוידת במצלמות ותוכנה מתקדמת לניתוח התנהגות.
על מנת לחקור את תחום השינה, קיימת במרכז המחקר מעבדת שינה המשתמשת בציוד מתקדם (Polysomnograph) ומגוון לחקר מהלך השינה והפרעותיה.
כמו כן, נעשים מחקרים המשלבים בין התחומים השונים כמו: הפרעות קשב וריכוז והפרעות שינה.
E.E.G – ERP
מכשיר ה – E.E.G-ERP מאפשר רישום פעילות מקליפת המוח של נבדקים אשר יכולים, בהתאם לשאלת המחקר, לבצע מטלות מחשב מגוונות במקביל.
כך למעשה מתאפשרת ההתאמה בין המאורעות המופיעים בפעילות המוחית כפוטנציאלים חשמליים לבין תגובת הנבדק למטלה ומידת הדיוק של תגובתו.
בנוסף לשני המימדים הללו, ניתן לסנכרן צילום ווידאו של נבדק ובכך להוסיף מימד התנהגותי לפעולתו התפיסתית – קוגניטיבית, כמו גם לפעילות המוחית הנרשמת בכל עת.
היכולת המשולבת של מכשיר זה, הכולל 64 ערוצי רישום, מאפשרת טווח רחב של שאלות מחקר. לדוגמה, לאחרונה בחנו חוקרי המרכז את הפעילות החשמלית המוחית בעת שנבדקים התבקשו לשפוט את הבעות הפנים שהוצגו להם, אשר שיקפו מצבים רגשיים שונים.
מעבדת תצפיות וניתוח התנהגות
חדר התצפית מאפשר, בהתאם לשאלת המחקר, לשנות את תכולתו (סביבה ענייה בגירויים, סביבה המותאמת לילדים וכו'). את ההתרחשות בחדר מתעדות מספר מצלמות מכיוונים שונים ובנוסף, בין חדר הנסיינים לחדר התצפית מפרידה זכוכית חד כיוונית המאפשרת התבוננות דיסקרטית בזמן אמת.
באמצעות תוכנה מתקדמת, ההתנהגות הנצפית מנותחת למרכיביה הקטנים בכדי להבין את ההבדלים בין תנאי הניסוי השונים.
מעבדת שינה
תחום השינה משפיע רבות על איכות חיינו וקשור בהיבטים בריאותיים כגון: הפרעות נשימה בשינה וכמו גם בהיבטים פסיכולוגיים הקשורים ביכולת הקוגניטיבית והרגשית של האדם.
במסגרת מעבדת השינה אנו חוקרים, באמצעות שעוני אקטיגרף ומכשיר פוליסומנוגרף, את איכות השינה ואת שלבי השינה השונים, הן בנבדקים "נורמאלים" והן בנבדקים הסובלים מבעיות שינה בשל רקע מגוון (קשישים, חולים הלוקים בהפרעות פסיכיאטריות שונות ועוד).