25/03/2025
ההתפתחות המקצועית של האחיות בשנים האחרונות עברה מהפכה משמעותית, שהובילה להבנה חדשה לגבי ערך המקצוע ותפקידו במערכת הבריאות. בעשורים האחרונים, תהליך האקדמיזציה של תחום הסיעוד יצר עוגן חדש למקצוע, עם הכשרה, לימודים אקדמיים ותארים מתקדמים, שהכינו את האחיות למגוון רחב של תפקידים עם אחריות רבה יותר, ידע קליני ושימוש בטכנולוגיות מתקדמות
השינוי בשם המקצוע "אֲחָיוּת" מהווה חלק מהאבולוציה של המקצוע, והוא צמח מתוך צורך להגדיר מחדש את הזהות המקצועית של האחיות והאחים ולחדד את משמעות עבודתם. במשך שנים רבות, המונח "סיעוד" שימש לתיאור תחום רחב, הכולל מגוון תפקידים רפואיים וטיפוליים, אך עם הזמן החלו להישמע קולות, שטענו כי הוא אינו משקף במדויק את המורכבות והעומק של המקצוע, במיוחד כשמדובר בעבודתם המיוחדת של האחים והאחיות בבתי חולים ובמרפאות.
"סיעוד", נתפס לעיתים כמונח שמתייחס בעיקר למתן טיפול אישי בקשישים בתחומים שאינם רפואיים. רבים מהעוסקים בתחום הרגישו, כי שם זה אינו מבטא את ההכשרה המקצועית המעמיקה, הידע הקליני הנרחב והאחריות הרבה הכרוכה בתפקידם. בעקבות זאת, פנו אנשי מקצוע, איגודים רפואיים וארגוני בריאות לאקדמיה ללשון העברית בבקשה לבחון אפשרות לשינוי המונח. תהליך קבלת ההחלטה כלל דיונים מקצועיים עם מומחים מתחום הבריאות והשפה, שבחנו מונחים שונים כדי למצוא שם שישקף את ייחודיות המקצוע.
לאחר שנים רבות בהן המונח "סיעוד" שימש לתיאור המקצוע הרפואי החשוב, האקדמיה ללשון העברית קבעה כי השם הנכון לתחום הוא "אֲחָיוּת". המונח "אֲחָיוּת" משקף בצורה מדויקת יותר את מהות המקצוע – מקצוע הכולל בתוכו ידע נרחב שמתעדכן לאורך שנות הקריירה, מקצועיות וכישורים, וגם שליחות אנושית הכוללת ליווי, תמיכה וחמלה כלפי המטופלים. הוא מדגיש את הקשר האישי בין המטפל.ת למטופל.ת, את תחושת האחריות המקצועית ואת המיומנות הגבוהה הנדרשת מהעוסקים בתחום זה.
האתגר הבא לאחר קבלת ההחלטה הוא להטמיע את המונח החדש בקרב האחיות, בקרב הציבור הרחב ובמערכת הבריאות, כך שישקף את המהות העדכנית והחשובה של המקצוע הוותיק הזה. שינוי כזה לא קורה ביום אחד, אך הוא מסמל התקדמות משמעותית בדרך להכרה בתרומתם האדירה של האחים והאחיות למערכת הבריאות ולחברה כולה.